Långstekt högrev med parmesan polenta
Stor klassisk italiensk matlagning med en massa smaker. Perfekt till både familjemiddagen och festen. Lättare att göra än du tror. Formidabelt med ett fylligt vin.
Detta behöver du till fyra:
Köttet:
8 hg högrev utan ben skuret i 8 bitar
3 matskedar olivolja
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 gul lök i tunna skivor
2 selleristjälkar, i mindre bitar
1 stor morot, skuren i bitar
5 dl oxfond (blanda 1/2 dl koncentrat med 4 1/2 dl vatten)
3 dl rött vin
1 dl tomatpuré
1 matsked hickory dressing
salt och peppar efter smak
Så här gör du:
Sätt ugnen på 125 grader.
Hetta upp olivolja i en stor stekgryta på spisen. Krydda köttet med salt och peppar runt om. Stek köttbitarna så att de får färg runt om, ca 2 minuter per sida. Ta köttet ur grytan och lägg åt sidan.
Lägg i löken och vitlöken. Stek till dess att löken börjar få färg, ca fem minuter. Lägg i selleri, morot, fond, vin och tomatpuré och rör om. salta och peppra. Fonden är salt så ta det lugnt med saltet. Lägg köttet i grytan. Lägg på locket och ställ grytan i ugnen. Låt den stå där i tre timmar.
Ta grytan ur ugnen och ta upp köttet och lägg det till sidan i folie så att det håller sig varmt. Tillsätt hickoryn. Blanda samman en matsked vetemjöl med en matsked smör och vispa ner i såsen och koka i fem minuter om du vill ha den tjockare.
Polentan:
1/2 liter vatten till flera saker
1 dl majsmjöl
1/2 tesked salt
2 matskedar smör
1 dl riven parmesan
1 dl vispgrädde
1 dl soltorkade tomater i olja, finhackade
salt och peppar
Så här gör du:
Koka upp 4 dl vatten. Blanda i en skål 1 dl vatten med majsmjölet och salt. Rör ner långsamt ner majsblandningen i det kokande vattnet. Fortsätt att koka och röra till dess att blandningen tjocknar. Låt sjuda långsamt under fem minuter. Rör ner parmesan, smör, grädde och soltorkade tomater. Smaka av med salt och peppar.
Lägg lite polenta på tallriken och kött med lite sås över det. Den klassiska italienska serveringen.