Skriv ut recept Skriv ut recept

Lammgryta med rosmarin och vitlök

Härlig mat när vädret kärvar och du vill njuta av varma runda aromer och smaker.

Detta behöver du till fyra:
1,5  kg kraftigt lammkött utan ben (lammstek blir bra)
2 gula lökar, skalade och skurna i 8 bitar
2 stora morötter skurna i 5 cm långa bitar
2 selleristjälkar skurna i 5 cm långa bitar
2 dl vitt vin
2 dl färdigblandad köttfond
1 msk tomatpuré
2 msk pressad citron
3 vitlöksklyftor, skurna i tunna skivor
2 rosmarinkvistar, bladen tagna från stjälken
1 lagerblad
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar
olivolja
Grovhackad persilja till serveringen

Så här gör du:
Sätt ugnen på 220 grader.
Dela köttet i 5 cm stora tärningar. Placera kött, lök, morot och selleri i en stor stekpanna som ryms i ugnen. Droppa över olivolja och rosta i 20 minuter. Vänd efter halva tiden.
Reducera värmen till 150 grader.
Ta stekpannan ur ugnen. Torka bort eventuellt överflödigt fett. Tillsätt vin, fond, tomatpuré och vinäger.
Sprid ut vitlök, rosmarin och lagerblad över köttet. Salta och peppra en aning ytterligare. Täck med metallfolie och stoppa i ugnen och baka i ca 1 1/2 timma eller till dess att köttet är mört.
Öka ugnsvärmen till 175 grader.
Ta köttet ur pannan och lägg på ett ugnsfast fat. Sila såsen till en stor skål. Kasta bort grönsakerna.  Låt såsen stå fem minuter och skumma sedan bort synligt fett.
Häll tillbaka såsen i stekpannan.Låt den koka på spisen ca 15 minuter till dess att 1/4 har reducerats bort.
Häll såsen över köttet i ugnsformen. Ställ tillbaka i ugnen och låt bakas i 20 minuter. Vänd köttet i såsen ett par gånger.
Servera med grovhackad persilja, en grön sallad och ett grovt bröd.