Skriv ut recept Skriv ut recept

God klassisk kycklingrätt som är lättlagad. DEssutom lagar du hela måltiden på en gång. Allt ligger i grytan.
Detta behöver du till fyra:
2 msk olivolja (till flera saker)
1 msk färska rosmarinblad
1 tsk torr oregano
1/2 tsk krossad rosépeppar
2 vitlöksklyftor, pressade
2 citroner skurna i halvor
saften från en citron
1 gul lök, hackad
1 liter skalade och grovhackade rotfrukter (palsternacka, persiljerot, gulbeta, sötpotatis mm)
4 kycklingbröst utan skinn och ben
salt och peppar efter smak
2 kvistar färsk rosmain
1 1/2 dl färdig kycklingfond
Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader
Blanda samman rosmarinblad, oregano, rosépeppar, vitlök, pressad citron och 1 msk olivolja i en skål.
Pensla kycklingen runt om med dressingen och salta och peppra därefter. Lägg åt sidan.
Hetta upp resterande olja i en ugnssäker gryta. Lägg i löken och rotfruktsbitarna. Stek ca 10 minuter. Rör om då och då. Ta bort rotfruktsblandningen ur grytan med en hålslev. Pensla kycklingen igen med dressing och stek den direkt i den varma grytan utan att göra rent den först. Stek så att kycklingen får färg på båda sidorna, ca 3 minuter per sida.
Lägg tillbaka rotfrukterna runt kycklingen. Lägg i rosmarinkvistarna, resterande dressing och citronhalvorna. Häll över fonden.
Baka i ugnen i 30 minuter eller till dess att kycklingen är klar.