Kycklingsoppa med curry och rotfrukter
Den enklaste soppa du kan laga. Den får en fin smak med lite hetta som passar bra när det kommer kyliga dagar. Jättegott om du har ett kraftigt bröd vid sidan.
Det här behöver du till fyra personer:
1 matsked olivolja
2 kycklingfiléer utan skinn och ben skurna i mindre fyrkanter
2 morötter, skalade och skurna i mynt
3 potatisar skalade och skurna i tärningar
1 stor gul lök, skalad och finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 dl koncentrerad kycklingfond
4 dl torrt vitt vin
3 dl vispgrädde
3 teskedar currypulver
1 stor knippa färsk koriander
salt och peppar efter smak
1 matsked vetemjöl och 1 matsked smör till redning (alternativt majsena)
Så här gör du:
Värm olivoljan i stor tjockbottnad kastrull. Stek kycklingbitarna så att de får färg. Ta ur kycklingen ur kastrullen och sätt till sidan. Lägg i löken och vitlöken och låt den steka så att den blir genomskinlig, men inte brun. Lägg i curryn och rör om. Tillsätt vin och fond och koka upp. Lägg i rotfrukterna. Låt koka ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Lägg i kycklingtärningarna och vispgrädden. Koka upp. Låt koka tio minuter. Blanda vetemjöl och smör till en pasta och klicka i. Låt sjuda med redningen i fem minuter. Tillsätt hälften av koriandern grovt hackad. Rör om. Servera med en nyriven liten knippa koriander mitt på sopptallriken.