Kycklingspett med äppelsås
Nyskapande, men med klassiska smaker och med en riktigt lyxig känsla.
Det här behöver du till fyra:
8 små grill-träspett, som legat i kallt vatten i en halvtimme.
4 kycklingbröst, som du delat i stora tärningar
4 röda äpplen som du delat med skalen på i stora bitar
4 stora gula lökar, som du skalat och skurit i klyftor.
1 msk torr rosmarin
2 msk hackad gräslök
1 msk finhackad spansk peppar
1 msk tomatpuré
2 msk äppelcidervinäger
1 dl vitt vin
1 msk kycklingfond
2 msk smör
2 dl grädde
1 msk konjak eller mörk rom
salt och peppar efter smak
Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader.
Hetta upp smöret i en stor stekpanna.
Trä på kycklingbitar, äppelbitar och lök så att du fyller åtta små grillspett med luft längst ut.
Krydda spetten med rosmarin, salt och peppar.
Stek grillspetten på hög värme i stekpannan och vänd dem så att de får färg runt om. Det tar ca fem minuter.
Ta spetten ur stekpannan och lägg dem i en ugnsfast form.
Gör inte stekpannan ren utan lägg i alla ingredienser utom grädden till såsen. Låt steka samman under 4-5 minuter. Tillsätt därefter grädden. Koka upp och låt sjuda 3-4 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Häll såsen över kycklingen och baka i ugnen i 20 minuter. Servera med lite nyklippt gräslök med ett gott ris eller en potatis.