Skriv ut recept Skriv ut recept

Vacker och användbar rätt. Utmärkt som förrätt eller som en egen liten mellanrätt. Serveras med smakrikt vitt vin och en liten sås. Varför inte bara ta lite creme fraiche med rejält med stenbitsrom som tillbehör. Det är inte svårt att laga, men lite pyssligt.
Det här behöver du:
1 kg laxfilé utan skinn och ben
2 matskedar finhackad schalottenlök
1 medelstor lime
1 dl vitt vin
1 tesked torkad timjan eller två kvistar färsk
1 lagerblad
1 dl olivolja
salt och peppar efter smak
2 dl vetemjöl
2 dl mjölk
100 gram smör
4 stora ägg
6 istärningar
2 äggulor
2 dl vispgrädde
1 kryddmått muskot
1 kryddmått kajennpeppar
1 matsked dragon
Så här gör du:
Blanda samman olivolja, vitt vin, schalottenlök, saften från limen, lagerbladet, salt och peppar. Dela laxen i tärningar och lägg i marinaden i en timma. Gör färs i en matberedare av allt utom två dl av laxtärningarna. Koka de återstående filétärningarna i marinaden i ca fem minuter.
Ta bort fisken och spara marinaden om du ska göra sås. Värm upp mjölk och smör. Lägg i mjölet och vispa så kraftigt du kan så att det bildas en boll. Ta av värmen och rör i äggulorna en i sänder. Fortfarande med kraftigt rörande. Lägg 1/2 dl fiskfärs tillsammans med 1/2 dl av panaden (mjölblandningen) i en matberedare tillsammans med en istärning. Kör tills det blandats helt och isen är borta. Upprepa. När hälften av fisken använts rör i äggen. Därefter fortsätt med fiskfärs och panade. salta och peppra och tillsätt kajennpeppar. Därefter medan maskinen går häll långsamt i grädden. Sist blandar du muskot och dragon med smöret till en pasta. Medan maskinen går klickar du i smörkrydd-pastan. Blanda fint!
Smöra en terrin form och lägg i hälften av fiskröran. Lägg därefter de hela fisktärningarna och fyll på med resten av fiskröran.
Ställ terrinformen i en större kastrull och fyll med vatten så att det räcker upp till halva terrinformen. Kör i ugn på 175 grader i ca 45 minuter och patén stillnat och fått fin färg. Servera med din favoritsås. Hummersås är perfekt. Eller en sås på marinaden där du reducerar den till hälften. Tillsätter en dl grädde och reder till önskad tjocklek.  Riktigt bra med lite creme fraiche med stenbitsrom. Snåla inte på rommen.