Skriv ut recept Skriv ut recept

Grönkålsoppan vintern till om grönkålen ska vara färsk, men det fryst året om. I Halland kallas det för långkål. Tänk på att det är en mild vinter. Grönkålen ska, om du tar färsk, ha fryst innan den används. Så frys för säkerhets skull den färska grönkålen innan du hackar den. Om du inte köper färdighackad fryst förstås. Det går utmärkt det också. En verklig klassisk favorit, som passar lysande med ett smakrikt vitt vin. Och då kan du servera grovt bröd och en smakrik hårdost typ Kvibille Cheddar till.
Det här behöver du till fyra:
soppan:
500 g fryst, hackad grönkål (Bäst blir et med färsk grönkål. Den ska dock in  frysen den med och därefter tinas.)
2 msk smör
2 st gula lökar
1/2-1 tsk malen muskotnöt
2 msk mjöl
1 1/2 liter grönsaksbuljong (Tag en flaska touch of taste buljongkomcentrat och fyll på med vatten till 1 1/2 liter)
salt och peppar
4 små ägg, hårdkokta
frikadellerna
100 gram nötfärs
100 gram fläskfärs
1/2 dl ströbröd
1/2 dl matlagningsgrädde
1/2 dl finhackad rå lök
1 ägg
salt och peppar
Så här gör du
frikadellerna: Blanda ströbröd med grädde och salt och peppar. Låt svälla en stund. Blanda ihop färsen, löken, ströbrödpastan och ägget. Forma till små bollar.
soppan:
Tina grönkålen. Smält smöret i en stor kastrull. Fräs finhackad gul lök och muskoten i smör. Lägg i grönkålen och fräs ytterligare ett par minuter. Pudra över mjölet.
Häll i buljongen. Låt koka i 20 minuter. Smaksätt med salt, peppar och eventuellt lite mer muskot.Lägg i de små köttbullarna i soppan. Låt soppan småsjuda i ca 10 minuter med frikadellerna i. Servera med ägg halvor.