Lammcurry
Denna indiska lammgryta är god med många smaker och ett alldeles utmärkt alternativ när du letar efter mycket smak. Det är värt allt besvär bara för att känna den underbaraste doft du kan tänka dig.
Detta behöver du till sex personer:
2 matskedar olivolja
1 1/2 kg lammstek skuret i ca 3 cm stora tärningar
2 gula lökar, grovhackade
3 vitlöksklyftor, pressade
2 röda chilifrukter, finhackade (ta noga bort alla kärnor och skölj frukt och händer efteråt)
1 matsked nyriven ingefära
1 matsked färsk hackad koriander (gillar du inte koriander så tag persilja)
1 1/2 matsked garam masala
1 matsked kummin
1 matsked chilipulver
2 lagerblad
1 matsked vanligt vetemjöl
6 stora tomater som du skållar och river av skalet på, sedan tar bort kärnorna på och sedan hackar grovt.
4 dl kokosmjölk
6 dl kycklingfond (1 flaska touch of taste och resten vatten)
250 g blad av baby spenat
2 dl vanlig yoghurt
salt och nymald svartpeppar
Basmatiris att servera till
Så här gör du:
Värm upp en stor stekpanna och lägg i en matsked av oljan och när den är het bitarna av lammet. Låt det steka hett i 3-4 minuter till lammet är gyllenbrunt runt om. Ta då stekpannan av värmen.
Dra ner på värmen och tillsätt resterande olja i en gryta. Lägg i lök, vitlök, chilipeppar och ingefära och stek under 2-3 minuter tills allt fått färg och mjuknat.
Tillsätt masala, kummin, chilpulver, lagerblad och låt det koka ihop under en minut.
Tillsätt mjölet och låt det koka upp under omrörning under ytterligare en minut.
Tillsätt tomaterna och kokosmjölken och låt det sjuda.
Lägg i lammet och tillräckligt med kycklingfond för att täcka lammet. Rör ordentligt och skrapa botten på grytan ordentligt.
Låt blandningen sjuda, lägg på lok och låt koka på låg värme under ungefär en timma till dess att lammet är mört.
Skumma bort eventuellt fett som flyter på ytan. Lägg i spenaten. Låt koka under 1-2 minuter. Lägg i yoghurt, den hackade koriandern. Salta och peppra efter smak.
Servera med Basmatiris.