Lökpaj med stor smak
Lätt att göra och lätt att äta. Dessutom riktigt god att spara och värma igen eller frysa och spara till senare.
Detta behöver du:
Till pajskalet:
250 gram mjöl
1 ägg
125 gram smör
1 stor nypa salt
2 matskedar vatten
smör att smörja formen med
Till fyllningen:
500 gram gul lök
200 gram skinka, finhackad
75 gram smör
2 msk olja
2 msk pressad citron
salt
peppar
2 ägg
250 ml vispgrädde
100 ml mjölk
1 nypa muskot
Så här gör du:
Blanda alla ingredienserna till pajskalet och knåda till en smidig deg. Rulla ihop till en boll som du lägger i plastpåse i kylen minst en timma. Skala och dela löken i halvor och skär sedan så tunna skivor du kan med en vass kniv. Hacka skinkan fint.
Smält smöret i en stekpanna med oljan och lägg i löken och skinkhack. Låt det fräsa under omrörning i ca tio minuter. Låt det sedan stå på låg värme och tjockna. Smaka av med salt och peppar. Lägg i muskot.
Vispa äggen. Rör i grädde och mjölk. Häll äggblandningen över löken och rör ner. Lägg baconen i röran och blanda ordentligt.
Pressa ut pajdegen jämnt i en pajform och ta bort överflöd. Det får inte vara för tjockt. Baka i ugn på 200 grader i 10 minuter. Ta ur ugnen. Häll lökröran i formen. Stoppa i ugnen igen och baka ca 25 minuter.