Skriv ut recept Skriv ut recept

Lökpaj med stor smak

Lätt att göra och lätt att äta. Dessutom riktigt god att spara och värma igen eller frysa och spara till senare.

Detta behöver du:
Till pajskalet:
250 gram mjöl
1 ägg
125 gram smör
1 stor nypa salt
2 matskedar vatten
smör att smörja formen med
Till fyllningen:
500 gram gul lök
200 gram skinka, finhackad
75 gram smör
2 msk olja
2 msk pressad citron
salt
peppar
2 ägg
250 ml vispgrädde
100 ml mjölk
1 nypa muskot

Så här gör du:
Blanda alla ingredienserna till pajskalet och knåda till en smidig deg. Rulla ihop till en boll som du lägger i plastpåse i kylen minst en timma. Skala och dela löken i halvor och skär sedan så tunna skivor du kan med en vass kniv. Hacka skinkan fint.
Smält smöret i en stekpanna med oljan och lägg i löken och skinkhack. Låt det fräsa under omrörning i ca tio minuter. Låt det sedan stå på låg värme och tjockna. Smaka av med salt och peppar. Lägg i muskot.
Vispa äggen. Rör i grädde och mjölk. Häll äggblandningen över löken och rör ner.  Lägg baconen i röran och blanda ordentligt.
Pressa ut pajdegen jämnt i en pajform och ta bort överflöd. Det får inte vara för tjockt.  Baka i ugn på 200 grader i 10 minuter. Ta ur ugnen. Häll lökröran i formen. Stoppa i ugnen igen och baka ca 25 minuter.