Lammgryta med curry
Härlig mat en kulen kväll och det fungerar lika bra som vardagsmat som festmat. Smakar som en resa till asien.
Detta behöver du till fyra:
100 g smör
800 g benfritt lammkött till gryta
2 medelstora lökar i skivor
3 vitlöksklyftor i tunna skivor
1 matsked riven ingefära
1 röd pepparfrukt skuren i tunna skivor utan frön.
2 matskedar currypulver
1 tesked spiskummin
1 tesked muskot
2 lagerblad
400 g konserverade hackade tomater
1/2 l färdigblandad oxfond ( 1:5 koncentrerad fond)
1 1/2 dl kokosgrädde
3 matskedar hackad färsk koriander (är du känslig för koriander ta bladpersilja i stället)
Så här gör du:
Hetta upp smöret i en gryta. Tärna och stek köttet så att det får färg. Salta och peppra. Ta bort köttet med hålslev ur grytan.
Stek löken i grytan i två minuter och lägg i vitlök, ingefära, pepparfrukt, curry, spiskummin, muskot och lagerblad. Hetta upp och rör under ett parminuter. Lägg tillbaka köttet och tillsätt tomaterna och fonden. Rör om och låt koka under lock i 1 1/2 timma. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt kokosgrädden och den färska koriandern.
Servera med ett bra ris.