Sparris och pesto pasta

En trevlig och smakrik vegetarisk rätt, som dessutom är riktigt nyttig. Ganska lätt att laga och det blir kalasgott med ett friskt vitt vin.
Detta behöver du till fyra:
1 paket Penne pasta
2 dl persilja, grovt hackad och hoppackad med stjälkar och allt.
1 dl hela valnötter
2 hackade vitlöksklyftor
1 tesked valnötsolja
1 1/2 dl olivolja att använda på flera ställen
2 matskedar citronsaft
2 dl hackad purjolök
2 matskedar kapris
1 bunt grön sparris, men den nedre torra delen avskuren.
Salt och peppar efter smak
Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader.
För att få fram smaken i valnötterna rosta dem i ugnen i tio minuter. Låt nötterna svalna något och finhacka dem sedan.
Koka upp lite vatten och lägg snabbt i persiljan och ta upp den efter fem sekunder och lägg i iskallt vatten. Låt sedan rinna av. Kylningen är viktig för att persiljan ska hålla sig grön. Se till att persiljan är riktigt finhackad.
Koka pastan enligt instruktionerna på paketet i rikligt saltat vatten.
Lägg 1 dl olja, persilja, hackade valnötter, valnötsolja, citronsaft och vitlök i en matberedare. Salta och peppra. Kör samman till en röra. Tillsätt lite kallt vatten för en lösare konsistens.
Hetta upp resten av oljan i en stekpanna. Lägg i löken och låt den steka mjuk. Lägg i sparrisen skuren i 3-4 cm långa bitar och låt steka med löken under omrörning i 3-4 minuter. Salta och peppra och ta bort från stekpannan.
När pastan är klar häller du av den och tillsätter din pestosås med valnötterna och tillsätter kaprisen separat. Blanda samman och vänd sist ner sparrisblandningen. Om du vill kan du riva över lite parmesan vid serveringen.

Skriv ut recept Skriv ut recept

Månadens viner