Skriv ut recept Skriv ut recept

Detta är mat som i praktiken lagar sig själv. Och längs vägen kommer det mycket frestande dofter i köket. Vi rekommenderar att du serverar det med antingen en pasta eller pressade bakpotatisar.
Detta behöver du till fyra:
1 1/2 kg benfri lammstek skuret i ca 6 cm stora tärningar
2 gula lökar skurna i klyftor
3 morötter skurna i 5 cm långa bitar
3 selleristjälkar skurna i 5 cm långa bitar
2 msk olivolja
3 dl vitt vin
3 dl färdigblandad köttfond
2 msk tomatpuré
5 cl balsamvinäger
6 vitlöksklyftor, skurna i supertunna skivor
8 enbär
2 färska rosmarinkvistar (bara bladen)
2 lagerblad
Hackad persilja till serveringen
Salt och peppar efter smak
Så här gör du:
Sätt ugnen på 225 grader
Placera lamm, morötter och selleri på ett stort ugnsfast fat. Salta och peppra.
Droppa över olivoljan.
Rosta mitt i ugnen i 20 minuter till dess att grönsaker och kött börjar få färg.
Ta ur ugnen och sänk temperaturen till 150 grader.
Häll på vin, fond och tomatpuré. Lägg på vitlök, rosmarin, enbär och lagerblad. Salta och peppra lite ytterligare. Täck med metallfolie. När värmen gått ner i ugnen ställer du tillbaka stekfatet med folien på och bakar i ytterligare 2 timmar.
Flytta över köttet till ett ugnsfast fat. Sila bort kryddorna och grönsakerna ur såsen och häll såsen i en kastrull. Om du vill spara grönsakerna kan du lägga dem med köttet (vi gjorde inte det. Två timmar i ugnen kan knäcka den bästa grönsak). Koka såsen så att den reducerar med 1/4. Häll därefter såsen över köttet. Placera mitt i ugnen i ytterligare 20 minuter. Lägg på persilja och servera.