Skriv ut recept Skriv ut recept

Lamm är gott. Det här är ett alldeles lysande recept där du använder lammlägg. Det räcker till 6 personer och det smakar bara så gott. Lite mycket prylar kan du tycka, men det är lättare än du tror. Och värt allt besvär.
Det här behöver du
1 Lammlägg, avbenat och öppnat (ca 1,5 kilo)
3 dl moget rött vin med mycket frukt och bär t.ex. Syrah
2 matskedar olivolja
2 vitklöksklyftor pressade
1 matsked hackade färska oregano blad
1 matsked hacka färska basilika blad
Salt och nymalen svartpeppar
1 hel färsk vitlök
100 gram feta ost som smulats
1 matsked mjölk
1 röd paprika som du rostat, tagit av skinnet på och strimlat på längden
12 hela basilika blad
7 hg potatis skurna i mindre tärningar
1 matsked vetemjöl
1 1/2 dl blandad kraftig köttfond
Så här gör du:
Lägg lammet i en stor stekpanna som det inte fastnar i. I en mindre skål blanda samman 2 1/2 dl vin, olivoljan, vitlöken, oreganon, den hackade basilikan and salt och peppar efter smak. Blanda ordentlig med stavmixer eller liknande. Häll över lammet täck med folie och låt stå i rumstemperatur i 2 timmar ellr i kylskåp i 24 timmar.
Sätt ugnen på 200 grader
Skär av en knapp centimeter längst upp på den hela vitlöken. Pensla den avskurna ytan med olivolja. Rulla in vitlöken i aluminiumfolie och baka i den varma ugnen i en timma. Låt den därefter svalna i rumstemperatur. Behåll den rumstempererad. (Detta kan du göra tidigare samma dag.)
Håll i rotdelen av vitlöken och kläm ut den ny mjuka vitlöken i en skål. Tillsätt fetaost, mjölk och lite nymald svartpeppar. Blanda till dess konsistensen blir gräddig. (Också detta kan du göra ett par timamr i förväg om du är rädd att bli stressad).
Har lammet varit i kylskåp ska det rumstempereras och detta ta ca en timma.
Sätt upp ugnsvärmen till 250 grader
Kasta all marinad utom 1 dl som du sparar i en skål. Lägg lammet på en arbetsyta. Lägg paprikan på lammet sida vid sida. Lämna en köttkant längst ut. Lägg den hela basilikan på paprikan. Sprid försiktigt fetaost-blandningen över basilikabladen. Rulla ihop lammet runt fyllningen. Här får du pröva alla sätt som fungerar, rakt eller diagonalt. Bind ihop med riktigt köttsnöre.
Lägg lammet i stekpannan. Placera potatisbitarna runt om lammet. Häll över den sparade decilitern marinad över lamm och potatis. Skaka runt potatisen så att de täcks av marinad. Salta och peppra lamm och potatis. Kör i den varma ugnen i 10 minuter. Sätt ner temperaturen i ugnen till 200 grader och rosta i ca 40 minuter. Vill du ha well done får du lägga på 10 minuter.
Tag pannan ur ugnen och flytta lamm och potatis till ett varmt serveringsfat eller skärbräda för servering och täck med metallfolie. Låt vila i ca 15 minuter så att köttet blir harmoniskt.
Ta bort all vätska utöver 2 matskedar från pannan. Sätt pannan på spisen och värm på medelvärme Rör ner mjölet utan klumpar. Tillsätt fonden och koka upp i ca 5 minuter och prova smaken behövs det använd salt och peppar.
Ta bort snöret och skär upp. Servera på tallrik med potatisen. Häll över lite av såsen.