Skriv ut recept Skriv ut recept

En liten läckerhet som är enkel att göra. Den bygger på att du kombinerar tre olika fonder och att du är noga med ditt hantverk. Och att du äter pastan alldeles när den är färdig. Självklart dricker du ett vin som passar som handsken.
Det här behöver du till fyra personer:
Bandpasta (Pappardelle eller Fetuccini) efter hunger
salt till kokningen
1 matsked kycklingfond
1 matsked kalvfond
1 matsked kantarellfond
(alla tre avser koncentrerad flytande fond)
2 dl torrt vitt vin
2 dl vispgrädde
1 tesked vit tryffelolja
5 dl rensad svamp som du steker i olja eller 2 dl färdig stekt svamp
1 tesked färsk timjan eller 1/2 tesked torkad)
1/2 dl riven Västerbottenost
salt och peppar till svampen
finhackad persilja
Så här gör du:
Gör såsen först. Koka upp fonderna med vinet. Reducera till halva volymen. Tillsätt grädden Låt koka ihop under 5 minuter. Håll såsen varm. Har du intestekt svampen så gör det. Håll svampen varm.
Koka pastan i saltat vatten i exakt en minut kortare tid än vad förpackningen föreskriver. Häll bort vattnet och behåll pastan i kastrullen. Lägg tryffeloljan i såsen och rör om. Häll såsen över pastan. Vänd pastan hela tiden i såsen i 2 minuter. Se till att all pasta har såskontakt.
Server pastan i djup tallrik. Strö över den stekta svampen, därefter riven Västerbotten och sist hackad persilja. Ät direkt så att pastan vare sig kallnar eller stelnar. Drick en Italiensk dröm; Cantina Zaccagnini Dal Tralcetto (nr 3023) 239.- . Du blir en lycklig människa.