Långtidsstekt Osso Buco
Klassiskt italienskt långkok. Först steker du det förberedda köttet och sedan långtidsbakas det i den smakrika såsen. Faktiskt lättlagat. Men det tar sin tid. Servera gärna med en god potatispuré.
Detta behöver du till fyra:
2 eller 4 bitar Osso Buco (Ibland är de mindre och ibland större. Bedöm hur mycket kött du behöver)
2 tsk salt
2 tsk vitpeppar
2 vitlöksklyftor, pressade och blandade med
2 msk neutral olja
2 dl mjöl
Smör + olja till stekning
Sås:
2 msk smör
1 dl skalade finhackade morötter
1 dl finhackad selleri
1 dl gul lök, finhackad
6 vitlöksklyftor, finhackade
1 stor schalottenlök, finhackad
1 dl enkelt torrt rött vin
2 msk dijonsenap
5 dl färdigblandad kycklingfond
2 kvistar rosmarin
2 kvistar timjan
till serveringen:
Finhackad persilja
Potatispuré
Så här gör du:
Blanda samman oljan med den pressade vitlöken. Pensla köttet runt om.
Salta och peppra köttet.
Strö över ett tunt lager mjöl på båda sidor av köttet
Hetta upp olja och smör i en stor stekpanna med lock.
När temperaturen är hög (minst 180 grader) steker du köttet 3-4 minuter per sida så att det får fin färg.
Ta därefter köttet ur pannan.
Sänk värmen till medel och lägg smöret i stekpannan och därefter morötter, selleri och lök. När den stekts mjuk lägger du i vitlök och schalottenlök och låter det steka under omrörning ca 1 minut.
Rör ner övriga ingredienser och låt det koka upp.
Tryck ner köttet i såsen. Såsen ska precis täcka köttet. Behövs det mer vätska så fyll på med mer vin. Lägg på lock och låt sjuda men inte storkoka i 2-2/12 timma till dess att köttet släpper från benet. Vänd köttbitarna var 45:e minut.
Servera köttet med potatispuré och skopa såsen över köttet vid serveringen. Strö över lite nyhackad persilja