Ugnsbakad biff med svamp
Lite grann som Coeur de filet Provencale, men enklare att laga och minst lika gott. Servera med lite stekt potatis eller ett gott potatismos.
Detta behöver du till fyra:
800 g trimmat biffkött skuret i stora bitar
2 tsk salt till köttet
1 tsk vitpeppar till köttet
2 msk olja till stekning
2 msk smör till stekning
1 liter Champinjoner, halverade
2 kvistar timjan
1 kvist rosmarin
3 schalottenlökar, superfint hackade
Till servering
250 g smör
5 vitlöksklyftor pressade
2 msk hackad kruspersilja
1 tsk salt
Så här gör du:
Sätt ugnen på 200 grader
Salta och peppra köttet och låt det vila i rumstemperatur minst en timma.
Hetta upp olja och smör i en stor stekpanna på hög värme. Lägg i rosmarin och timjan.
Stek löken mjuk och lägg därefter i svampen.
Låt en steka till dess att svampen får färg och släpper vätska.
Ta svampen och löken ur pannan och lägg i köttbitarna.
Stek på hög värme och vänd med pincett så att köttet får färg runt om.
Ta köttet ur pannan och ta pannan från spisen.
Blanda samman smör, vitlök, salt och persilja. Rör samman ordentligt och ställ sedan kallt så att smöret stelnar.
Blanda svamp/lök och kött i en ugnsfast form.
Ställ mitt i ugnen i 10 minuter.
Ta ut formen ur ugnen och klicka smöret över blandningen.
Servera med ditt val av potatis och kanske en grön sallad.