Skriv ut recept Skriv ut recept

Parmesan Cheese cake

En riktig delikatess, som du kan bjuda på med lite färska bär. Inte superlätt att göra, men du belönas med något alldeles extra gott.

Detta behöver du till en cheese cake:
Till skalet:
2 dl riven Parmesan
18 grahamkex
1 dl rostade pecannötter
1 tsk citronskal
1 dl socker
1 tsk kanel
5 msk smält smör plus smör till formen
Fyllningen:
5 paket Philadelphiaost (200 g per styck)
3 dl socker
1 dl gräddfil
1 tsk vaniljextrakt
3 dl finriven Parmesan
5 ägg i rumstemperatur

Så här gör du:
Kör ner kexen till mjöl i en matberedare
kör pecannötterna i matberedaren.
kör samman kexmjölet med pecannötterna, socker, citronskal och kanel så att det blir jämnt blandat.
Tillsätt smöret i blandningen och kör pulser i matberedaren. När allt smör blandats i testar du konsistensen.
Du ska kunna forma en liten kula med fingrarna, som håller sin form utan att falla sönder.
Behövs det så lägg i lite mer smör.
Klipp till ett bakpapper, som har samma storlek som din bakforms botten. Smörj sidorna i bakformen med smör.
Pressa ut fyllningen på bakpapperet och upp på kanterna. Sluta ca 1 cm från kanten.
Sätt ugnen på 175 grader och baka skalet mitt i ugnen i 20 minuter.
Lägg färskosten i matberedaren och kör den mjuk och tillsätt sockret i omgångar.
Häll i gräddfil och vaniljextrakt och blanda med pulsar. Tillsätt Parmesan och pulsa till dess att det blir en homogen blandning.
Rör ner äggen ett i sänder till dess att oströran är helt jämn och slät.
När skalet är färdigt fyller du i ostblandningen.
Sänk ugnstemperaturen till 150 grader.
Slå in bakformen i dubbel aluminiumfolie så att botten blir tät.
Häll kokande vatten i en braspanna i ugnen.
Ställ den folieklädda bakformen i vattenbadet och grädda i 1 1/2 timma.
När du skakar på formen ska den kännas fast och inte dallra, då är kakan färdig.
Låt svalna och ställ i kylskåp i åtminstone 6 timmar innan du serverar.
Gärna med lite färska bär på toppen.