Skriv ut recept Skriv ut recept

Lapskojs

Detta är egentligen en verklig delikatess i husmanskosten som förtjänar en plats i varje hem och dessutom är väldigt lätt att laga. Traditionell mat för sjömän och en rätt mycket associerad med Liverpools kök, vilket är varför invånarna i staden emellanåt kallas ”scousers” efter lobscouse.

Detta behöver du till fyra personer:
500g Högrev
2 dl vitt torrt vin
1½ tsk Salt
2 Lökar grovt hackade
2 Lagerblad
5-6 Potatisar
6-8 hela Svarta Pepparkorn
2-3 skivor Rökt skinka i små bitar
1 dl dill, finhackad

2 msk Smör

Gör så här:
Skär köttet i tärningar (ca 2 cm stora) och lägg dem i en inte alltför stor gryta, häll i vinet och täck med vatten. Tillsätt lagerblad, pepparkorn, salt och skalad, delad lök. Låt allt koka i 55 min.
Skala och skär potatisen i tärningar. Lägg ner potatisen med det halvkokta köttet. Tillsätt ev lite mer vatten. Kött och potatisen skall vara omgivet av vatten men inte simma i det. Låt koka ytterligare 25 minuter. Häll av huvuddelen av vattnet. Tillsätt smöret, dillen och den rökta skinkan och rör kraftigt.
Servera rykande hett ur grytan med  inlagda rödbetor i en skål.