Skriv ut recept Skriv ut recept

Räksoppa

Allt bygger på att många olika smaker tillsammans skapar en stor samlad smakupplevelse. Därför vågar vi oss på att blanda både olika fonder, kryddor och söt sprit. Allt för ett gott resultat.

Detta behöver du till 4 personer:
till soppan:
1 matsked koncentrerad skaldjursfond
1 matsked koncentrerad hummerfond
1  grovt hackad chilifrukt
4 msk salladslök i skivor

2 dl  torrt vitt vin
4 dl vispgrädde
1/2 dl pressad lime
6 cl mörk rom
1 msk smör
1 msk mjöl
salt och peppar efter smak
till serveringen:
8 blad färsk mynta skurna i mindre bitar
1 tesked paprikapulver (helst rökt paprika)

3 dl skalade räkor

Så här gör du:
Sprid ut räkorna på lite papper och krydda med paprikan.
Smält smöret i en stor kastrull. Rör ner mjölet så att det blandar sig helt. Vispa ner vinet och rör så att det inte klumpar sig. Lägg i alla ingredienser utom grädde och romen. Låt koka i ca 20 minuter. Tillsätt grädden och låt koka samman. Avsluta med att spetsa med romen. Låt sjuda fem minuter. Servera genom att lägga en sked av räkorna i en skål eller djup tallrik. Häll på het soppa, som fått en underbar doft av skaldjur med en söt ton från romen. Toppa med lite färsk mynta.