Lättlagad Choucroute
Ett långkok från Alsace, som faktiskt kan göras ganska enkelt. Det tar ett tag att koka, men det är inte svårt att göra.
Detta behöver du till fyra:
8 hg högrev i centimetertjocka skivor
6 stora kryddiga korvar typ Cabanoss.
8 hg färdig surkål
20 enbär
8 pepparkorn
6 kryddpepparkorn
3 lagerblad
1 msk salt
5 vitlöksklyftor, finhackade
2 stora gula lökar, finhackade
5 dl torrt vitt vin
1 msk kycklingfond
1 msk kantarellfond
1 kg skalad fast potatis
3 msk smör
2 msk olivolja
Till serveringen; 2-3 olika sorters senap (t.ex dijon, söt svensk och fullkornssenap)
Så här gör du:
Sätt ugnen på 150 grader
Skölj den färdiga surkålen i kallt vatten och krama ur så mycket vatten som möjligt.
Hetta upp smör och olja i en stor stekgryta.
Lägg i löken och vitlöken och stek den mjuk.
Lägg i surkål och alla ingredienser utom vinet, köttet och korvarna. Koka upp och rör om ordentligt.
Häll i vinet och låt koka upp igen.
Tryck ner köttskivorna i kålblandningen. Lägg på lock och stoppa i ugnen i 2 timmar. Vänd runt då och då.
Efter två timmar lägger du i korvarna och potatisen och låter dem koka med i 25 minuter. Därefter är choucrouten klar att servera.
Lägg upp med hålslev så att du inte får med all vätska. Om du vill kan du dela kött och korvar i mindre bitar när du serverar. Flera olika senapssorter är ett bra komplement.