Skriv ut recept Skriv ut recept

Lättlagad laxgryta

Smakrikt och gott. Grytan innehåller allt så det är den hel måltid. Fungerar utmärkt att bjuda på.
Detta behöver du till fyra:
225 g bacon, skuret i tärningar
1 dl vatten
1 stor gul lök, finhackad
2 selleristjälkar, skurna i tunna mynt
salt och svartpeppar efter smak
2 msk koncentrerad skaldjursfond
1 dl vitt vin
2 msk pressad citron

5 dl grädde
6 hg skalad bakpotatis, skuren i 2 cm stora tärningar
1 lagerblad
5 hg laxfilé utan skinn och ben, skuren i mindre tärningar
1 dl hackad dill
1 tsk dillfrön
6 cl Pernod (behövs inte om du inte vill)
Färsk dill till serveringen

Så här gör du:
Koka upp vattnet i en stor kastrull och lägg direkt i det tärnad bacon. Låt koka till dess att vattnet helt avdunstat och baconen börjar få färg. Det tar ca 8 minuter. Rör då och då.
Lägg i lök och selleri och låt steka under omrörning till dess att löken blir mjuk. Tillsätt vitt vin, citron, fond, lagerblad, dill och dillfrön. Låt koka upp under omrörning.
Tillsätt potatisen och grädden och låt sjuda i 25 minuter. Kolla att potatisen mjuknat. Annars kokar du till dess att den mjuknat. Lägg i Pernoden och smaka av med salt och peppar. Lägg i laxbitarna och låt sjuda tillsammans i fem minuter. Potatisen bör ha rett grytan till rätt konsistens, är den för rinnig få du göra redning och om den blivit för tjock så häller du i lite mera vin så att den blir tunnare. Det beror lite på vilken potatis det är och hur mycket stärkelse den innehåller. Strö över lite färsk dill och servera direkt.