Lax i krämig sås med Parmesan
Mycket trevlig rätt att bjuda på som passar förträffligt både med en god potatis, pasta eller en rik sallad.
Detta behöver du till fyra:
4 portionsbitar laxfilé utan skinn och ben
salt och peppar efter smak
2 msk olivolja
2 msk smör
6 vitlöksklyftor, finhackade
1 gul lök, finhackad
1 msk koncentrerad fiskfond
1 dl torrt vitt vin
150 g soltorkade tomater i olja i strimlor (Låt oljan rinna av ordentligt)
3 dl tjock grädde
6 dl färsk baby spenat
3 dl riven Parmesan
2 msk hackad persilja
Så här gör du:
Ta laxen ur kylen en halv timma innan du ska laga rätten.
Torka laxen ordentligt med hushållspapper och salta och peppra runt om.
Hetta upp en stor stekpanna med olivoljan. Stek laxen fem minuter på varje sida. Vänd försiktigt och tag laxen ur pannan och lägg på lite bakpapper.
Lägg i smöret i pannan utan att göra den ren.
Lägg i vitlöken. Stek den 1 minut under omrörning ochg lägg därefter i löken och stek den ett par minuter med vitlöken.
Lägg i de soltorkade tomaterna, fonden och det vita vinet. Låt det sjuda samman 3-4 minuter.
Häll i grädden och rör om ordentligt. Lägg i Parmesanen och låt sjuda under omrörning till dess att osten smälter in i såsen. Smama av med salt och peppar. Lägg i spenaten och låt den krympa in i såsen.
Lägg tillbaka laxen i stekpannan och skeda såsen över fisken. Låt fisken sjuda med såsen ett par minuter. Strö över den hackade persiljan.