Skriv ut recept Skriv ut recept

Här gäller det bara att hitta färsk grön sparris, som är fräsch. Resten är bara en fråga om att hyvla och blanda samman.
Det här behöver du till fyra som salladstillbehör:
500 g grön färsk sparris (Titta på toppen på sparrisen när du ska köpa. Den ska vara fast och torr. När sparrisen blir gammal
blir toppen mjuk och lite fuktig, som övergår i att vara slemmig)
1 liten grön gurka
saften av en citron
skalet av en citron, rivet
2 msk olivolja
1 tsk salt
1/2 tsk nymald svartpeppar
Så här gör du:
Blanda samman alla delarna av dressingen.
Ta fram en osthyvel eller en potatisskalare.
Ta inte bort den nedre delen av sparrisen, som du annars brukar göra. Håll fast i den nedre delen av sparrisen och använd hyveln att skära skivor från botten och uppåt mot toppen.
Blir det kvar en liten bit av det hårda längst ner så kastar du bort det. Gör samma sak med gurkan. Tunna skivor å längden
Blanda försiktigt samman den hyvlade sparrisen och gurkan med dressingen. Låt stå kallt i femton minuter innan du serverar. Det blir en perfekt sallad till både kött och fisk.