Skriv ut recept Skriv ut recept

Smakrik och mättande rätt som blir perfekt att bjuda på. Inte så svår att laga.
Det här behöver du till fyra:
4 bitar bitar laxfilé utan skinn och ben
salt och peppar till fisken
1 msk olivolja
2 msk smör
6 vitlöksklyftor, finhackade
1 gul lök, hackad
2 dl torrt vitt vin
150 g soltorkade tomater i strimlor (låt oljan rinna av)
1 liter baby spenat
2 dl riven parmesan
2 dl grädde
1 msk koncentrerad kantarellfond
1/2 l körsbärstomater i halvor
salt och peppar till såsen
Så här gör du:
Hetta upp oljan i en stor stekpanna. Salta och peppra laxen runt om. Stek laxen fem minuter på varje sida. Ta sedan laxen ur pannan och ställ till sidan.
Smält smöret i den varma oljan i stekpannan. Lägg i lök och vitlök i stekpannan och stek den mjuk.
Det tar en dryg minut. Häll i vinet och fonden och låt koka samman så att det reducerar ca en tredjedel. Lägg i de soltorkade tomaterna och låt de koka samman några minuter. Lägg i grädden och parmesanen. Rör så att osten smälter. Smaka av med salt och peppar. Lägg i spenaten och rör till dess att den mjuknar och reduceras. Lägg i de halva körsbärstomaterna. Låt koka samman ett par minuter. Lägg därefter tillbaka laxen och skopa över såsen och ta stekpannan av värmen. Låt laxen ligga i den varma såsen några minuter så att de får tillbaka värmen. Servera med sallad, ris eller ångade grönsaker.