Skriv ut recept Skriv ut recept

Klassisk mat med en liten twist. Mycket lätt att laga. Detta behöver du till fyra:
6 hg mager oxfärs
1 dl ströbröd
1 stort ägg
1 msk koncentrerad köttfond
1/2 tsk svartpeppar
2 tsk japansk soja
1 msk smör
till såsen:
2 msk smör
2 dl finhackad gul lök
1 l skogschampinjoner i skivor
1 msk kantarellfond
1 tsk svartpeppar
1 msk finhackad vitlök
1 msk tomatpuré
2 dl grädde
1 dl vitt torrt vin
1 msk finhackad persilja
1 msk rödvinsvinäger
Så här gör du:
Blanda samman ingredienserna till biffarna utom smöret i en stor skål.
Dela köttet i fyra lika stora avlånga biffar ca 2 cm tjocka. Lägg på ett fat, täck med platsfolie och låt stå kallt minst 15 minuter.
Hetta upp smöret i en stekpanna. Stek biffarna fyra minuter per sida. Vill du vara noga så mät temperaturen till 60 grader för medium och 65 grader för genomstekt.
Lägg på ett fat och täck med aluminiumfolie.
Lägg i smöret till såsen i samma stekpanna. När det blivit varmt lägger du i löken och steker den mjuk. Lägg i svampen och låt den steka mjuk, det tar ca fem minuter. Lägg i vitlöken någon minut. Häll i vinet och foinden och koka samman. Lägg i resten av ingredienserna och vispa samman såsen. Låt den koka samman fem minuter. Vill du ha tjockare sås kan du reda med lite Majzena.
Lägg biffarna ner i såsen och skopa över såsen över biffarna. Lått biffarna koka i såsen ett par minuter. Garnera med persilja vid serveringen. Servera med ett gott potatismos och något grönt, gärna små fina ärtor.