Rostad torsk med café de Paris hollandaise
Riktig lyxmat som nästan är lättlagad. Svårt är det i alla fall inte. Och det blir en fantastisk middag.
Det här behöver du till fyra:
4 torskbitar med skinn, men utan ben på ca 120 g vardera
500 g havssalt till gravning
250 g smör
1 vitlöksklyfta, krossad
2 kvistar timjan
1 tsk rökt paprika
1 tsk curry
1/2 tsk kajennpeppar
1 kryddmått muskot
4 äggulor
1 tsk ketchup
1 tsk dijonsenap
2 tsk Worcestershire sås
3 ansjovisfiléer, finhackade
1 msk små kapris, finhackade
1 ättiksgurka, finhackad
1 liten gul lök, finhackad
1 tsk persilja, finhackad
1 tsk dragon, finhackad
1 tsk gräslök, finhackad
smör att steka i
1 citron
Så här gör du:
Lägg torskbitarna med skinnet ner på ett stort serveringsfat. Täck dem helt med havssalt. Låt dem ligga i 20 minuter.
Borsta bort saltet. Skölj med kallt vatten och torka torrt med hushållspapper.
Lägg smör, vitlök, timjan, rökt paprika, curry och kajennpeppar i en stekpanna. Placera stekpannan på medelvärme. Stek till dess att smöret smält och fått en lejongul färg.
Ta stekpannan från värmen oich ta bort vitlöken och timjan.
Koka upp lite vatten i en kastrull.
Vispa lätt i en stor skål samman äggulorna, ketchup, senap, Worcestershire sås och ansjovis. Skålen ska vara mindre än kastrullen eftersom du ska skapa ett vattenbad.
Placera skålen över det kokande vattnet och vispa ner smörblandningen i äggen.
När konsistensen tjocknat tar du skålen från värmen och vispar ner kapris, lök och resterande kryddor.
Hetta upp smöret i en stor stekpanna. När smöret smält, men ännu inte blivit hett så lögger du torsken med skinnsidan ner i smöret och låter värmen stiga. Stek skinnsidan i fem minuter eller till dess att den fått fin färg och blivit krispig. Vänd försiktigt fisken och stek den ytterligare fyra minuter på andra sidan.
Servera direkt med en sked Café de Paris hollandaise och en citronklyfta.