Lax med creme med smak av paprika och pepparrot
Lätt, lättlagad och vacker. Kan både vara förrätt och huvudrätt.
Detta behöver du till fyra:
4 laxfiléer med skinn ca 200 g per styck
1/2 kg färsk grön sparris
3 dl creme fraiche
3 matskedar hackad dill
2 matskedar riven pepparrot
1 matsked paprikapulver
2 matskedar smör
1 citron
salt och peppar efter smak
Så här gör du:
Ta bort den hårda änden av sparrisen.
Lägg en matsked smör i en stor varm stekpanna. Salta och peppra laxen runt om. Strö dillen över översidan av laxen. Stek med skinnsidan ner under lock på medelhög värme till dess att laxen är klar. Det tar ca 10 minuter.
Ta laxen ur stekpannan och täck med metallfolie för att hålla den varm.
Lägg i ytterligare matsked smör tillsammans med saften av halva citronen. Stek sparrisen i mycket stark värme på ena sidan i ca 2 minuter. Salta och peppra. Ta sparrisen av värmen.
Blanda samman creme fraiche, pepparrot, paprikapulver och saften av den andra halvan av citronen.
Servera laxen. Häll över resterande citronsmör från pannan. Lägg upp sparrisen och lägg en klick av creme fraichen på laxen.