Skriv ut recept Skriv ut recept

Soppa på svamp med vildris

, ,

En soppa med många smaker som kan vara både förrätt och huvudrätt och både festmat och vardagsmat. Det är en helt vegetarisk rätt.
Detta behöver du till fyra:
2 matskedar smör
1/2 liter svamp (det du själv plockat eller champinjoner från affären), grovt hackad
1 selleristång, finhackad
1 morot, finhackad
1 medelstor gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor finhackade
1/2 dl majsmjöl till redning
2 dl vitt vin
1 dl äppelmust
2 matskedar koncentrerad kantarellfond
1 tesked torr timjan
2 dl vildris
3 dl vispgrädde
salt och peppar efter smak
Hackad färsk persilja
Så här gör du:
Smält smöret på medelvärme i en stor kastrull eller gryta.
Lägg i svampen, sellri, morrötter, lök, vitlök och stek under omrörning till dess att ingredienserna mjuknat, det tar ca 10 minuter.
Lägg i fond, vitt vin, äppelmust och timjan. Höj värmen och koka ytterligare fem minuter.
Ta lite vätska från grytan och blanda med majsmjölet så att det löser sig utan klumpar. Lägg sedan i mjölet i grytan och rör om och koma upp. Låt koka till det tjocknar något.
Smaka av med salt och peppar. Lägg i vildriset, sätt på lock och låt koka till dess riset har mjuknat. Rör i grädde och persilja. Smaka av om det behövs ytterligare salt.
Spara lite persilja till dekor när du serverar.