Skriv ut recept Skriv ut recept

En soppa med många smaker som kan vara både förrätt och huvudrätt och både festmat och vardagsmat. Det är en helt vegetarisk rätt.
Detta behöver du till fyra:
2 matskedar smör
1/2 liter svamp (det du själv plockat eller champinjoner från affären), grovt hackad
1 selleristång, finhackad
1 morot, finhackad
1 medelstor gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor finhackade
1/2 dl majsmjöl till redning
2 dl vitt vin
1 dl äppelmust
2 matskedar koncentrerad kantarellfond
1 tesked torr timjan
2 dl vildris
3 dl vispgrädde
salt och peppar efter smak
Hackad färsk persilja
Så här gör du:
Smält smöret på medelvärme i en stor kastrull eller gryta.
Lägg i svampen, sellri, morrötter, lök, vitlök och stek under omrörning till dess att ingredienserna mjuknat, det tar ca 10 minuter.
Lägg i fond, vitt vin, äppelmust och timjan. Höj värmen och koka ytterligare fem minuter.
Ta lite vätska från grytan och blanda med majsmjölet så att det löser sig utan klumpar. Lägg sedan i mjölet i grytan och rör om och koma upp. Låt koka till det tjocknar något.
Smaka av med salt och peppar. Lägg i vildriset, sätt p lock och låt koka till dess riset har mjuknat. Rör i grädde och persilja. Smaka av om det behövs ytterligare salt.
Spara lite persilja till dekor när du serverar.