Skriv ut recept Skriv ut recept

Lax passar med så många olika smaker och denna japanska sås med soja och apelsin blir riktigt spännande.
Detta behöver du till fyra:
4 portionsbitar laxfilé utan skinn och ben
salt och svartpeppar till laxen
1 msk olivolja att steka laxen i
apelsinskivor till serveringen
rostade sesamfrön till serveringen (rosta dem i torr stekpanna till dess att de börjar få färg)
Till såsen:
10 cl vitt vin
4 msk japansk soja
1 dl apelsinjuice
1 msk riven vitlök
2 msk rivet apelsinskal
1 msk majsmjöl
 Så här gör du:
Gör såsen först. Blanda samman majsmjölet med lite av vinet. Blanda därefter i alla ingredienser. Sojan är salt, men vill du ha mer salt så öka antingen med soja eller salta lite. Koka upp på medelvärme och rör om. Låt sjuda ca fem minuter. Håll sedan varm.
Salta och peppra laxen runt om. Stek fem minuter på varje sida. Servera på ris med sesamfrön och apelsinskivor och servera såsen separat.