Skriv ut recept Skriv ut recept

Det låter alltid lite skrämmande med soufflé. Det är mat som verkligen är old school. Men nyckeln är bara att lära sig hur man smörar den skå man ska göra soufflén i. Och det berättar vi i receptet så ta mod till dig. Det är enastående gott. Servera med en klick creme fraiche med lite pressad citron i.
Det här behöver du till en omgång:
1 dl riven parmesan plus två matskedar
3 msk smör till soufflen
3 msk smör att smöra formen med
3 msk vetemjöl
3 dl vispgrädde
4 stora ägg, uppdelade och äggvita från 3 ytterligare ägg
3 msk cognac eller mörk rom
1/2 liter riven hårdost av typ Gryere
2 dl creme fraiche
2 tsk dijonsenap
1 tsk socker
1 tsk salt
Så här gör du:
Sätt ugnen på 190 grader. Ingen varmluft utan bara värme utan fläkt.
Stoppa formen i frysen och låt den stå där minst 15 minuter. Smält de 3 msk smör i en kastrull.
Ta formen ur frysen och häll smöret runt inne i formen. Det fastnar på den kalla ytan. Se till att den blir smord runt om.
Strö 2 msk parmesan på kanterna så att det fastnar i smöret.
Smält smöret i en kastrull. Rör ner mjölet till en pasta. Rör ner grädden i omgångar och vispa konstant. Låt det sjuda under omrörning i tre minuter. Häll blandningen i en stor skål och låt det svalna. Blanda därefter i äggulor, cognac, Gryeren, creme fraiche, senap, salt och resten av Parmesanen.
Ställ åt sidan.
Lägg äggvitan från sju ägg i en elvisp och tillsätt socker. Vispa till ett hårt skum.
Vänd ner 1/3 av äggvitan i ostblandningen. Vänd därefter ner resten mycket försiktigt. Se bara till att det inte finns några vita streck av äggvita.
Sätt mitt i ugnen och baka i 35 minuter. Öppna absolut inte ugnen under tiden för då faller din soufflé samman. Var modig och tålmodig. När soufflén är klar serverar du den direkt om du vill med en liten sked syrad creme fraiche.