Skriv ut recept Skriv ut recept

Lättlagad och mycket uppskattad åretruntmat. Går också snabbt att fixa till.
Detta behöver du till fyra:
3 hela vitlökar
3 msk olivolja
6 msk smör
1 msk pressad citron (till smöret)
1 tsk salt till smöret
4 portionsbitar lax
salt och peppar till laxen
4 msk pressad citron
1 msk hackad färsk rosmarin
Så här gör du:
Sätt ugnen på 225 grader.
Ta bort det torra yttre skalet på vitlöken. Skär av toppen på löken så att klyftorna visar sig. Pensla vitlökarna med olja och slå in dem i aluminiumfolie. Lägg dem i ugnen i 45 minuter. Låt dem därefter svalna i folien i 15 minuter.
Pressa ut de bakade vitlökarna i en matberedare. Blanda med resten av oljan, smöret, citronen och salt och peppar. Kör samman till en pasta. Ta bort 4 teskedar av vitlökssmöret och lägg resterande kallt.
Salta och peppra laxen runt om Krydda med rosmarin. Pressa över citron. Lägg laxen på ett ugnsfat och alldeles innan du stoppar in laxen i ugnen så lägger du en tesked av vitlökssmöret på varje laxfilé.
Stoppa i ugnen i 12 minuter. Servera med en sallad eller lite rotfrukter och klicka på mer vitlökssmör alldeles vid serveringen.