Lax och äppelceviche
Detta är en peruansk nationalrätt vars historia går tillbaka till de gamla inkaindianerna. Det är viktigt att du låter laxen marinera med syran. Det är grunden i receptet som är alldeles förtjusande fräsch.
Detta behöver du till fyra:
400g lax
1 liten rödlök
5 lime
½ gurka
röd chili
2 tomater
2 röda äpplen exempelvis, pink lady
1 kruka koriander
Salt och peppar
Gör så här:
Skär upp laxen i 1 cm stora kuber och lägg i en skål
Krama ur saften från 4 lime och häll över laxen, rör om och ställ in i kylskåp. Den skall marinera i ca 1 timme. Rör om då och då.
Skala och skär upp rödlöken, så det blir cirklar och lägg i en skål med kallt vatten.
Skär upp tomaten i klyftor och ta bort kärnorna. Strimla den i tunna strimlor, lägg i en skål.
Skala gurkan, dela den på mitten och ta bort kärnorna. Skär den i små kuber och lägg den tillsammans med tomaterna.
Dela chilin på mitten och ta bort kärnorna och även de vita skiljeväggarna som finns. Finhacka och lägg i skålen.
När det är dags att göra klart det sista av cevichen är det dags att skära upp äpplen i kuber och lägga de tillsammans med resten. Det är bra att vänta med äpplena så länge som möjligt då de blir bruna när de kommer i kontakt med luft.
Ta upp löken från vattnet, hacka den och lägg den i skålen
Efter ca 1 timme, häll av laxen och lägg den i skålen
Hacka koriander och lägg i skålen.
Kläm över den sista limen, salta och peppra.
Vänd runt allt och smaka av med lime, salt och peppar till önskad mängd