Skriv ut recept Skriv ut recept

Laxburgare med lime- och basilikamajo

Lätt och nyttig mat med väldigt fina smaker. Inte minst blir det väldigt bra med majonnäsen med smak av lime och basilika. Mycket lättlagad.

Detta behöver du till fyra:
600 g laxfilé utan skinn och ben
1/2 dl ströbröd
1 ägg
1 dl vispgrädde
1 finhackad schalottenlök
1 matsked finhackad färsk basilika
salt och peppar efter smak
1 matsked olja och 1 matsked smör att steka i
Till majonnäsen:
200 g färsk majonnäs
2 matskedar finhackad basilika
saften och det rivna skalet av 1 limefrukt
1 pressad vitlöksklyfta
salt och peppar efter smak
Till serveringen:
babyspenat eller din salladsfavorit

Så här gör du:
Skär laxen i mindre tärningar. Lägg laxen med ägg, schalottenlök, basilika och ströbröd i en matberedare. Kör i korta intervaller. Lägg i lite av grädden varje gång. Kör så att det blir ordentligt blandat, men ingen puré. Smaka av med salt och peppar.
Dela upp smeten i fyra lika stora bullar och platta dem till pannbiffar. Lägg dem under plast en halvtimma i kylskåpet.
Hetta upp smör och olja i stekpannan och stek burgarna tre minuter på varje sida. Kontrollera försiktigt att de blivit genomstekta.
Blanda majonnäsen med basilika, limesaft, limeskal och vitlök. Salta och peppra.