Laxtartar med gurkaioli
Fin förrätt eller tilltugg till ett glas vitt vin innan maten eller bara för sällskaps skull.
Detta behöver du till fyra:250 g laxfilé utan skinn som ska ha varit fryst och tinad
Det rivna gula skalet från en citron
Pressade saften från en citron
2 matskedar ströbröd
1 matsked olivolja
1 tesked salt
1/2 tesked svartpeppar
2 droppar tabasco
1/2 dl hackad gräslök
Till såsen:
1 1/2 dl majonnäs
1 dl finhackad gurka
1 matsked krossad vitlök
1/2 tesked salt
Så här gör du:
Hacka laxen väldigt fint med mycket vass kniv. Blanda samman laxen med ströbröd, olja, citron, citronskal, tabasco, gräslök, salt och peppar i en skål. Täck med folie och ställ kallt åtminstone en timma.
Vänd runt laxblandningen och forma små fina laxtartarer.
Blanda samman majonnäsen, gurkan, vitlöken och saltet.Lägg en liten sked på varje laxtartar. Servera garnerat med en citronklyfta om du har ett vin med frisk syra.