Skriv ut recept Skriv ut recept

En förrätt eller mellanrätt med lite asiatisk touch. Du lär dig ett sätt att använda ändarna på sparrisen. Lite pyssel, men inte svårt att laga.
Detta behöver du till fyra:
300 g skalade stora räkor
16 gröna sparrisar
2 +2 skedar olivolja
1 tesked sesamolja
1 dl vitt vin
2 dl vatten
4 finhackade vitlöksklyftor
3 strimlade Schalottenlökar
2 matskedar japansk soja
1 matsked koncentrerad kycklingfond
1 tesked torr timjan
2 matskedar pressad citron
salt och peppar efter smak
Så här gör du:
Bryt eller skär bort den nedersta fjärdedelen av sparrisen. Skär de borttagna bitarna i mindre bitar och koka dem i vattnet med det vita vinet med salt och timjan i en timma. Häll av och låt rinna av. Kör den kokta sparrisen med kycklingfonden i en matberedare till en fin mousse.  Skär resten av sparrisen i 3 centimeter långa stavar. Ställ åt sidan.
Hetta upp två matskedar olivolja i en stekpanna. Lägg i den finhackade vitlöken och låt den stekas till dess att den börjar få färg. Lägg i räkorna och låt dem steka med i 30 sekunder. Ta sedan vitlök och räkor ur stekpannan och ställ åt sidan i en skål.
Torka ur stekpannan med papper. Diska den inte. Hetta upp två matskedar olivolja. Lägg i den strimlade löken. Stek den till dess att den börjar få färg. Tillsätt sesamoljan och rör om. Lägg därefter i sparrisstavarna och låt steka under omrörning i fem minuter.
Lägg i sojan, citronen och sparrismoussen du gjorde tidigare. Fortsätt röra och låt koka samman under två minuter. Ta stekpannan av värmen och vänd ner räkorna. Blanda samman, salta och peppra efter smak och servera när räkorna blivit varma på eftervärmen.