Laxtartar på rödbets- och avokadobotten
Superläcker rätt som kan vara huvudrätt eller förrätt. Varför inte en elegant vickning eller ett inslag på buffébordet i lite mindre storlek.
Detta behöver du till fyra:
600 g laxfilé utan skinn och ben (den ska har varit frusen och tinat)
4 msk olivolja
1 msk sesamolja
3 msk finhackad koriander
2 msk finhackad persilja
2 avokado
4 rödbetor
1 stor rödlök
1 msk smör
2 msk pressad citron plus extra till avokadon
salt och peppar
Så här gör du:
Lägg olivolja, sesamolja, lite salt och peppar och koriander i en matberedare och kör till dess att koriandern är små gröna prickar.
Finhacka löken. Skär laxen i så små bitar du kan.
Halvera avokadon, ta bort kärnan och skopa ur köttet med en stor sked. Skär i små tärningar och vänd dem i pressad citron. Finhacka persiljan och blanda med avokadotärningarna.
Koka rödbetorna i 15 minuter. Kyl av och ta bort skalen och skär i små tärningar. Bryn smöret. Vänd rödbetstärningarna i det brynta smöret. Salta och peppra och ställ åt sidan.
Blanda laxen med rödlöken, citron, salt och peppar och hälften av korianderoljan.
Ta fram fyra koppar eller små skålar med raka kanter. Smörj kanterna med olja. Lägg ett lager lax i botten. Därefter ett lager rödbetstärningar och sist ett lager med avokadotärningar med persilja. Vänd försiktigt upp kopparna på en tallrik. Droppa resterande korianderolja runt om på tallriken.