Löksoppa med lakritsdoft
Lätt att laga och väldigt trevligt sätt att umgås. Ha mycket vin hemma för det tar en stund innan du kan äta soppan. Den är skållhet när den kommer ur ugnen.
Detta behöver du till fyra:
4 tjocka skivor vitt bröd, skuret i tärningar och gärna lite torrt
2 dl riven Emmenthaler
1 msk timjan
1 1/2 l färdigblandad kycklingfond
4 msk smör
2 tsk lakritspulver
8 medelstora gula lökar
Salt och peppar efter smak
Så här gör du:
Sätt ugnen på 200 grader
Smält smöret på låg värme . Skiva löken i tunna skivor. Låt löken sjuda i smöret i 30 minuter. Tillsätt lakritspulver, timjan och fond. Låt sjuda ytterligare 15 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Lägg soppan i portionsskålar. Fördela brödtärningarna och strö osten däröver.
Sätt i ugnen i 10-15 minuter till dess att osten fått färg.