Skriv ut recept Skriv ut recept

Inga svåra handgrepp eller konstiga ingredienser. Bara enkelt hantverk som vem som helst kan göra. Och resultatet är riktigt trevligt.
Detta behöver du till fyra:
1 stor gul lök, finhackad
200 g torskfilé
200 g laxfilé
1/2 l mjölk
1 msk fiskfond
1 lagerblad
1 nypa muskot
salt och peppar efter smak
50 g smör
50 g vetemjöl
2 dl vispgrädde
salt och peppar efter smak
till toppningen:
1 kg potatis kokta med skalen på och därefter skalade och grovt hackade
70 g smör
1 ägg
salt och peppar
Så här gör du:

lägg löken, den hela fisken i en kastrull och täck med mjölken. Tillsätt lagerbladet, muskot och lite salt och peppar. Koka upp och låt sedan sjuda i tre minuter. Ta bort från spisen och låt svalna helt.
Ta upp fisken och låt den rinna av. Spara mjölken.
Bryt sönder fisken i mindre bitar och lägg dem i en smord ugnsform.
Smält smöret i en separat kastrull. Rör ner mjölet. Ta bort från värmen och rör ner den sparade mjölken (inklusive löken) men utan lagerbladet. Häll i fiskfonden. Sätt tillbaka på värmen och låt koka upp under omrörning. Koka under fortsatt omrörning i en minut och häll sedan i grädden och ta låt svalna när det blandat sig. När såsen svalnat häll den över fisken.
Mosa samman potatisen med ägg, smör och lite salt och peppar till ett grovt mos. Sprid ut potatisröran över fisken. Baka mitt i ugnen i 45 minuter till dess att den fått fin färg och bubblar.