Oxfilé med grönpepparsås
En klassiker där du kan byta ut köttet mot en biff eller varför inte med lite stekt laxfilé. Såsen gör jobbet och passar med vinet. Det är huvudsaken. Fungerar som riktig festmat.
Detta behöver du till fyra:
4 köttbitar efter din smak
olja och smör att steka i
salt och peppar
Till såsen:
2 matskedar smör
2 schalottenlökar, finhackade
2 matskedar gröna pepparkorn, rostade i torr panna
1 dl mörk rom eller konjak
1 matsked Worcestershire sås
1 matsked mjöl
1 matsked mörk köttfond blandad i 1/2 dl vittvin
1 matsked pressad citron
2 dl vispgrädde
salt och peppar
Så här gör du:
Gör såsen först.
Hetta upp en matsked smör med lite olja och stek löken mjuk. Lägg i pepparn, fonden, romen, citron, Worcestershire sås och vitt vin. Skrapa upp så att inget fastnat på botten av pannan och låt sjuda ca femton minuter. Rör om då och då. Tillsätt grädden. Låt koka upp.
Blanda mjölet med den resterande matskeden smör. Klicka ner mjölblandningen i såsen och rör om. Låt sjuda under omrörning i ca fem minuter. Smaka av med salt och peppar. Såsen är klar att servera bara håll den varm.
Hetta upp olja och smör i en het stekpanna. Stek köttet 3-4 minuter per sida och låt det vila 7-8 minuter under folie.
Servera med sås och dina tillbehör.