Skriv ut recept Skriv ut recept

Lyxig ugnsbakad kött- och pastagryta

Detta är en lite lyxigare variant på pasta och köttfärssås med hackat långkokt kött och gratinerat med en ostsås i stället för bara riven ost. Ändå lätt att laga.

Detta behöver du till fyra:
4 dl torr penne pasta
Till köttsåsen
1/2 kg högrev, hackat med inte malt
2 gula lökar
50 g smör
2 msk färsk dragon, finhackad
2 msk färsk timjan, finhackad
1 selleristjälk, väldigt finhackad
1 morot, väldigt finhackad
2 msk pressad citron
1 msk Worcestershiresås
1 msk tomatpuré
2 dl vitt vin
1 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
till ost såsen:
2 dl mozzarella
2 dl riven parmesan
1/2 dl grädde
6 cl rom eller konjak

Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader.
Stek köttet tillsammans med löken så att köttet får färg.
Blanda i resten av ingredienserna till köttsåsen och låt det sjuda på låg värme i 45 minuter under lock. Rör om då och då.
Koka pastan i saltat vatten fem minuter mindre än vad som anges.
Koka samman ostsåsen så att den blir tjockt krämig.
Häll vattnet av pastan och låt den ånga torr.
Blanda pastan med köttsåsen och lägg blandningen i et stor låg ugnsfast form. Häll ostsåsen över i ett jämnt lager.
Ställ mitt i ugnen och baka till dess att osten får fin färg.
Servera direkt med en grön sallad.