Fyllda gratinerade tomater
Supergott som en enkel vegetarisk lunch eller som tillbehör till kött eller fisk.
Detta behöver du som lunchrätt till fyra:
8 stora tomater
2 dl ströbröd
1 dl hackad färsk basilika
1 dl hackad färsk koriander
2 vitlöksklyftor, pressade
2 schalottenlökar, finhackade
1 msk koncentrerad lökfond
2 msk pressad citron
2 msk olivolja
1 spansk pepparfrukt, finhackad
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
2 dl mozzarella
Så här gör du:
Sätt ugnen på 200 grader
Skär av toppen på tomaterna och gröp ut alla kärnor med vätska ur tomaterna.
Hetta upp olja i en stekpanna och lägg i alla ingredienser utom mozzarellan.
Stek under omrörning till dess att löken blivit mjuk och all vätska absorberats.
Fyll tomaterna med röran och toppa med mozzarella.
Placera tomaterna på plåt eller ugnsfast form och gratinera i ugnen i 15-20 minuter till dess att mozzarellan får fin färg
Servera direkt, gärna med några kvistar basilika. Behöver du sås så ta lite creme fraiche och riv över rikligt med citronskal.