Anka med bärsås och sötpotatismos
Gott, lite ovanligt och många goda smaker. Lite pyssel, men egentligen superenkelt att laga.
Detta behöver du till fyra:
2 ankbröst
2 tsk salt
1 tsk vitpeppar
till såsen:
200 g blåbär
200 g hallon
2 dl vitt vin
50 g smör
2 msk balsamvinäger
2 kvistar rosmarin
1 lime i klyftor
1 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
1 tsk majsena + 2 msk vatten.
till moset:
1 kg sötpotatis
1/2 kg mjölig potatis
1 tsk salt
50 g smör
1 dl mjölk
Så här gör du:
Såsen:
Koka upp bären tillsammans med vinet, salt och peppar.
Vispa kraftigt och håll på till dess att bären går sönder och släpper vätska.
Då lägger du i rosmarin, limeklyftor och balsamvinäger.
Låt koka i ca 10 minuter. Rör om frekvent.
Sila såsen och lägg i majsenan blandad med vatten. Låt koka upp och sjuda 2-3 minuter.
Ta såsen av värmen och rör ner smöret.
Moset:
Koka potatisen tillsammans i saltat vatten till dess att den mjuknar.
Häll av vattnet och mosa ner smöret.
Mosa ner mjölken och salta och peppra moset.
Ankan:
Salta och peppra ankan runt om.
Skär ett rutmönster i skinnet med vass kniv.
Sätt ugnen på det högsta den kan.
När ugnen är varm sätter du en gjutjärnspanna på spisen på högsta effekt.
Låt den steka sig het utan något i.
När pannan börjar ryka lite strör du lite salt på pannan, lägger i ankbrösten med skinnsidan ner och ställer in pannan i ugnen.
Ställ pannan längst ner i ugnen.
Låt steka med skinnsidan ner i fem minuter. Vän därefter brösten och stek dem fyra minuter på andra sidan.
Ta ut ur ugnen och låt vila fem minuter.
Servera direkt med mos och sås.