Skriv ut recept Skriv ut recept

Laxsoppa med dillsmak

,

Härlig året runt-mat, som du lätt kan laga så att det räcker till många. Krämig och mustigt samtidigt som det har en fin syra som ger rätten vingar.

Detta behöver du till fyra:
400 g laxfilé utan skinn, skuren i stora tärningar
6 fasta potatisar skalade och skurna i stora bitar
2 stora morötter, skalade och skurna i tjocka skivor
100 g smör
4 schalottenlökar, finhackade
2 kvistar färsk timjan, fint hackade
2 kvistar färsk rosmarin, fint hackade
1 stor bukett dill, fint hackad
2 msk koncentrerad fiskfond
1 msk koncentrerad lökfond
2 dl torrt vitt vin
3 msk pressad citron
3 dl grädde
2 msk smör + 2 msk mjöl till redning (rört samman till en pasta)
salt och peppar eftersmak
Dillkvistar till serveringen

Så här gör du:
Koka potatisbitarna och morötterna i saltat vatten i ca 20 minuter till dess de är mjuka
Koka laxbitarna i saltat vatten i 3-4 minuter.
Smält smöret i en stor kastrull
Lägg i löken och låt den stekas mjuk, men inte få färg.
Lägg i timjan, rosmarin och dill och blanda samman.
Tillsätt fonderna, vinet och citronen. Låt koka samman ca fem minuter.
Häll i grädden och smaka av med salt och peppar.
Rör ner redningen och koka upp och låt koka samman i fem minuter.
Lägg lax, potatis och morötter i soppan. Dekorera med färsk dill.
Servera direkt och gärna med en bit franskt bröd vid sidan.