Majsplättar med rökt lax
En förträfflig förrätt som har mycket smak och där majsen ger en spännande kombination med både färg, smak och konsistens.
Detta behöver du till fyra:
1 1/2 dl majskorn
2 dl vetemjöl
1 1/2 dl mjölk
2 ägg, lätt vispade
1/2 dl hackad färsk gräslök
salt och peppar efter smak
Smör att steka med
till såsen:
2dl gräddfil
1 matsked pressad citron
1/2 tesked salt
1 matsked finhackad dill
4 stora skivor rökt lax
Citronklyftor till serveringen
Så här gör du:
Vispa ihop mjölk och ägg, Sikta ner mjölet i en skål. Vispa i omgångar ner mjölkblandningen i mjölet. Vänd därefter ner majs och gräslök. Salta och peppra.
Hetta upp smöret i en stor stekpanna. Lägg i smeten ca 15 cm i diameter när smöret är hett och stek ca 1 minut på varje sida så att plättarna får färg. Fortsätt till dess att allt är stekt.
Kombinera alla ingredienserna till såsen i en skål. Placera plättarna på ett fat eller direkt på tallrik. Dela upp laxen så att alla plättar får lika mycket. Häll över lite av gräddfilssåsen och placera några citronklyftor vid sidan. Servera