Rödbetssoppa
En förträfflig och nyttig maträtt som kan vara en fin förrätt eller en fin enkel middag av sval kväll.
Detta behöver du till fyra:
4 stora rödbetor (eller 6 mindre)
500 g mogna tomater i halvor
1 matsked pressad citron
1 tesked honung
1 tesked torr rosmarin
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 stor gul lök, finhackad
2 matskedar olivolja
1/2 l kantarellfond (1 dem koncentrat och fem delar vatten)
salt och peppar efter smak
200 g fetaost
Så här gör du:
Koka rödbetorna ivatten i fem minuter. Skala dem därefter och riv dem eller skär dem i små tärningar.
Lägg tomaterna i en ugnsfast form. Strö över vitlöken och droppa över hälften av oljan.
Rosta tomaterna i ugn på 200 grader i 25 minuter så att de mjuknar.
Pressa tomaten genom en sil så att du får vätskan kvar och blir av med skinn och kärnor.
Hetta upp resten av oljan i en stekpanna. Lägg i löken och låt den stekas mjuk under omrörning.
Lägg i rödbetorna (strimlor eller tärningar och låt stela med löken under fem minuter. Lägg i fonden, citron, rosmarin och honung och rör om. Låt det koka upp och sedan får det sjuda i tio minuter. Lägg i tomatpurén och blanda ordentligt. Flytta till matberedare och kör till dess att konsistensen är helt slät.
Smaka av med salt och peppar.
Servera varm och strö över fetaost. Lite riven rå rödbeta på toppen blir stiligt. Ett gott grovt bröd på sidan blir fint.