Skriv ut recept Skriv ut recept

Marinerade lammkotletter

Riktigt god festmat som är riktigt lätt att laga. Om du har tid blir det bäst om du marinerar kotletterna över natten, men det fungerar bra utan lång marinering också.

Detta behöver du till fyra:
8 lammkotletter (fler om de är små)
1 msk olivolja
salt och peppar till stekningen
Marinaden:
2 dl rött vin
1 msk olivolja
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar
4 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk färsk hackad rosmarin
Mint-Chimichurri:
2 dl hackad färsk persilja
2 dl hackad färsk mynta
1 dl olivolja
1 tsk krossad rosépeppar
1 tsk salt
4 vitlöksklyftor, pressade
2 dl creme fraiche

Så här gör du:
Marineras kotletterna i en plastpåse över natten. Har du möjlighet vänder du på påsen ibland.
Sätt ugnen på 200 grader.
Ta kotletterna ur påsen och salta och peppra lätt på båda sidor. Spara marinaden.
Hetta upp olja i en stor stekpanna så att det blir ordentligt varmt. Stek kotletterna på båda sidorna i en dryg minut vardera så att de får färg. (Tänk på att inte fylla stekpannan mer än till hälften. Annars sjunker temperaturen och det blir ingen färg. Stek i omgångar).
Flytta kotletterna till ett ugnsfast fat. Häll över mint-chimichurrin. Ställ mitt i ugnen och baka i tio minuter.
Häll resterande sås från ugnsfatet till en kastrull. Tillsätt den sparade marinaden. koka upp och dra av värmen efter någon minut. Rör ner creme fraichen i såsen och servera.