Marockansk lammgryta
Ett härligt långkok med orientaliska smaker som lyfter lammet och blir som en resa.
Detta behöver du till 4-6 personer:
Till marinaden:
4 vitlöksklyftor
3 röda chilipeppar
2 tsk salt
3 tsk kummin
3 tsk paprika
3 msk pressad citron
2 tsk olivolja
1/2 dl hackad persilja
1/2 dl hackad koriander
Till lammet:
1 kg benfri lammstek
2 msk olivolja
2 stora rödlökar i klyftor
8 sviskon
8 torkade aprikoser
1 dl russin
2 kanelstänger
Rivet skal av en apelsin
Salt och peppar efter smak
riven kokos till serveringen
Så här gör du:
Lägg alla ingredienserna till marinaden i en matberedare och kör det till en pasta.
Gnid in köttet med marinaden och knåda ordentligt. Packa in köttet i plastfolie helt tätt och lägg det i kylskåp minst sex timmar och helst över natten.
Sätt ugnen på 175 grader.
häll några matskedar olivolja i en stor stekgryta och hetta upp den. När det blir hett lägger du i lammet och steker det så att det får färg runt om
Ta det därefter ur grytan.
Sänk värmen och stek löken mjuk. Därefter lägger du i sviskon, fikon, apelsinskal, kanelstänger och två dl vatten. Låt koka samman 10 minuter.
Lägg ner lammet och resterande marinad i grytan. Lägg på lock och ställ det i ugnen i 2 timmar.
Servera grytan med ett gott ris och en grön sallad.