Vitlöksdoftande kycklinggryta
Härlig och nyttig mat. Dessutom förträffligt med ett glas gott vin. Det går inte att misslyckas. Om du inte gillar vitlök så ta lika mycket riven pepparrot i stället.
Detta behöver du till fyra:
2 matskedar olivolja
1 stor rödlök, skalad och hackad
6 vitlöksklyftor, finhackade
4 kycklingbröstfiléer, skurna i stora bitar
2 matskedar rödvinsvinäger
1 matsked koncentrerad kycklingfond
1 dl vitt torrt vin
1 burk hackade tomater som du kört i matberedaren till en jämn konsistens
1/2 tesked torr koriander
salt och peppar efter smak
1 tesked torr timjan
1 liten broccoli, skuret i mindre bitar
12 stora svarta oliver
2 matskedar hackad persilja
3 matskedar fetaost i små bitar (valfritt-gillar du inte fetaost så skippa det)
Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader.
Salta och peppra kycklingen runt om. Hetta upp en matsked olivolja i en gryta och stek kycklingen ca 5 minuter på varje sida så att den får färg. Ta därefter ur kycklingen ur grytan och lägg den i en ugnsfast form.
Lägg vinägern i pannan och rör upp allt som eventuellt fastnat i botten på grytan.
Lägg i den resterande oljan. Sänk värmen till medium. Lägg i löken med en generös nypa salt. Rör runt ordentligt så att inget fastnar i botten. Låt steka så att den blir mjuk. Det tar ca 5 minuter. Sänk till låg värme. Låt sjuda i tio minuter med omrörning då och då.
Lägg i vitlöken och rör om ordentligt. Låt sjuda med löken i två minuter. Tillsätt tomaterna, oliverna, koriandern, timjan, fond och vitt vin. Salta och peppra efter smak. Höj värmen något och låt koka samman i tio minuter. Häll såsen över kycklingen i den ugnsfasta formen och ställ den i ugnen i 20 minuter.
Strö över persiljan och servera direkt. Gillar du fetaost så strör du det över efter att ha serverat. Annars fungerar det utmärkt utan.