Mjuk kaka på fikon, russin och rom
En perfekt efterrättskaka, som är lite vuxen i smaken och som passar med ett glas av något starkt efter maten:
Detta behöver du:
1 liter vetemjöl
3 tsk bakpulver
3 tsk kanel
1 tsk mald kryddnejlika
2 1/2 dl smör
2 dl socker
2 ägg
2 dl mörk rom
3 dl russin
3 dl torkade hela fikon
Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj en kakform eller ta en teflonmodell som det inte fastnar i.
Blanda samman mjöl, bakpulver, kanel och kryddnejlika i en skål.
Vispa samman smör och socker tills dess att det blir poröst och fluffigt. Rör ner äggen ett i sänder och vispa ordentligt.
Blanda romen, fikon och russin i en matberedare så att det blir verkligt finfördelat.
Rör ner romblandningen i smörblandningen. När det blandat sig vänder du ner mjölet så att du får en jämn smet.
Häll smeten i kakformen och baka ca 40 minuter. Testa med en kniv att kakan är färdig (sticker du en kniv i kakans mitt ska inget sitta kvar på kniven när du drar den tillbaka).
Låt kakan svalna innan du äter den.