Råbiff som på gårdskrogen i Piemonte
Ibland är det inte svårt att efterlikna de bästa krogarna. Det gäller bara att hitta de rätta råvarorna och vara noga med receptet. Den här råbiffen hade du kunnat få den bästa krogen i Piemonte. Nu kan du servera den själv. Det är många ingredienser och det viktigaste är att du hittar en kalvfilé, som är fri från hinnor och senor. Så måste du ha en riktigt vass kniv att skära köttet med så att det blir skuret och inte malt. Annars är det bara att blanda med lugn och värdighet. Det blir den godaste råbiff du har smakat (tyckte i vart fall vi).
Detta behöver du till fyra som förrätt:
400 g kalvfilé, skuren i supersmå bitar med en mycket vass kniv
4 schalottenlökar, finhackade
2 msk finhackade cornichoner (små inlagda gröna gurkor)
1/2 spansk peppar, finhackad
1 msk tomatpuré
1 msk dijonsenap
1 dl majonnäs
5 droppar tabasco
4 cl mörk rom eller cognac
1 tsk svartpeppar
1 tsk salt
1 tsk finhackad gräslök
1 tsk finhackad persilja
till serveringen:
4 äggulor
4 dl ruccolasallad, blandad med lite olja och rödvinsvinäger.
rostat grovt vitt bröd
Så här gör du:
Blanda alla ingredienser till råbiffen. Vänd runt lugnt och sansat under sju åtta minuter till dess att du märker att ingredienserna börjar fastna i varandra. Dela upp blandningen i fyra runda biffar. De får absolut inte vara för tjocka. Placera en äggula på en sked eller liknande ovanpå biffen så att den inte rinner omkring. Lägg på några bitar rostat bröd och en knippa av den blandade salladen vid sidan om biffen på tallriken.